Do vedenia mesta Prešov pribudla k advokátovi Hagyarimu ďalšia právnička

04.04.2007 Prešov

Prešov 4. apríla (TASR) - Katarínu Ďurčanskú zvolili dnes za zástupkyňu primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho. Na čele mesta sú tak dvaja právnici. Ďurčanská doteraz pôsobila na Krajskom školskom úrade v Prešove.
Ďurčanská je viac funkčných období poslankyňou Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove. Začiatkom marca ju ako dlhoročnú členku KDH vylúčilo predsedníctvo Okresného centra KDH v Prešove zo strany. Rozhodlo tak na základe skutočnosti, že Ďurčanská opustila koaličný poslanecký klub SDKÚ-DS a KDH a vytvorila s ďalšími troma odídencami z KDH a dvoma nezávislými poslankyňami nový, tretí klub v MsZ - kresťanských demokratov a nezávislých. Zmenili tým pomery v MsZ a klub SDKÚ-DS a KDH stratil svoju väčšinu získanú na základe výsledkov z komunálnych volieb v decembri 2006.
Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a KDH Stanislav Kahanec v rozprave navrhol Hagyarimu, aby za ich klub vymenoval do funkcie viceprimátorky Andreu Turčanovú, ktorá bola pôvodnou nominantkou klubu, ešte keď v ňom bola Ďurčanská. O tomto návrhu sa nehlasovalo a neprešli ani Kahancove návrhy na tajnú voľbu Ďurčanskej do funkcie či na stiahnutie celého návrhu z programu zasadnutia.
Kahancov klubový kolega Jozef Kužma k tomu dodal, že klub kresťanských demokratov a nezávislých vedený Jozefom Balážim má voľbou Ďurčanskej neadekvátne zastúpenie vo vedení mesta a aj v mestskej rade.
Ďurčanskej potom odsúhlasili návrh okruhu úkonov a činností, ktoré bude oprávnená vykonávať a mesačný plat vo výške 41 300 Sk. Zároveň môžu jej poskytnúť odmenu do výšky 33 percent súčtu platov za obdobie, za ktoré sa odmena poskytne. Ďurčanskej predchodca na tomto poste Stanislav Goban mal taký istý plat.
 

Vyberte región